Echtscheiding Portaal

Wegwijzer Echtscheiding: Echtscheidingsbemiddeling door makelaarhypotheekadviseur

De echtscheiding kan geregeld worden met behulp van een bemiddelaar die tevens makelaar en/of hypotheekadviseur is. Op het eerste gezicht lijkt het ideaal om de gehele echtscheiding en de gevolgen voor huisvesting via één loket te regelen. Naast het feit dat deze bemiddelaars er alleen zijn voor (aankomende) huizenbezitters, zitten er wat addertjes onder het gras.

  • Aan het (opnieuw) afsluiten van een hypoyheek wordt geld verdiend. Hoe hoger de hypotheek, hoe hoger de verdienste.
  • Aan het taxeren van een woning wordt geld verdiend. Hoe hoger de taxatie, hoe hoger de verdiensten.
  • Aan de ver- of aankoop van huizen wordt geld verdiend. Hoe hoger de ver- of aankoopprijs hoe hoger de verdiensten.

Een onpartijdige bemiddelaar of mediator kan o.i nooit gelieerd zijn aan een makelaar of hypotheekadviseur.

Bij deze vorm van scheidingsbemiddeling dient rekening gehouden te worden met de tegengestelde belangen die de bemiddelaar als makelaar of hypotheekadviseur kan hebben ten opzichte van één van de partners. Voor zover nu bekend worden aan deze scheidingsbemiddelaars geen eisen gesteld qua opleiding en deskundigheid, evenmin zijn zij verplicht tot permanente educatie op het gebied van echtscheidingsbemiddeling.

Voorbeeld 1 van tegengestelde belangen.
Eén van de partners wil blijven wonen in de voormalig echtelijke woning. De partner, die daar wil blijven wonen, heeft een taxatierapport nodig om het uitkoopbedrag te bepalen voor de andere partner en om de hypotheek over te nemen. De makelaar ontvangt voor zijn werk een percentage van de taxatiekosten. Hoe hoger het huis getaxeerd wordt, hoe meer de makelaar verdient.

Voorbeeld 2 van tegengestelde belangen.
De hypotheekadviseur ontvangt een provisie van de geldverstrekker over de hypotheek die afgesloten wordt. De provisie is een percentage van de hoogte van de af te sluiten hypotheek. Met andere woorden: hoe hoger de hypotheek, hoe meer provisie de hypotheekadviseur ontvangt. Maar hoe hoger de woonlast van de alimentatieplichtige hoe minder ruimte er is voor alimentatie.
Vanaf 2012 ontvangen hypotheekadviseurs geen provisie meer, maar dienen zij een uurtarief in rekening te brengen.

De integere scheidingsmakelaar zal echter de belangen van beide partners behartigen.

BESPAAR OP UW ECHTSCHEIDINGSKOSTEN EN BESTEL ONZE PRODUCTEN.
Voor een overzicht van alle producten van het Echtscheidingportaal kunt u hier klikken .

 

DIRECT NAAR
ANDERE BEZOEKERS ZOCHTEN
Keywordcloud
    Alimentatie Alimentatie online berekenen Draagkrachtberekening kinderalimentatie hoogte alimentatie Herziening alimentatie Hoogte alimentatie Kinderlimentatie Partneralimentatie zelf berekenen
ADVERTENTIES